PCC-beräkning aktiveras den 12 januari

.

Nu har vi haft det nya världshandicapsystemet i två säsonger, och alla är väl överens om att det fungerar mycket bättre och ger en mer rättvisande handicap än det gamla systemet.

Som de allra flesta säkert vet baseras vår handicap numera på hur vi har presterat under de 20 senast registrerade ronderna. Ur denna samling plockar systemet ut de 8 bästa ronderna och räknar ut ett medelvärde.

När man registrerar en rond omvandlas den till ett s k handicapresultat enligt en formel som tar hänsyn till banans slope-värde. En rond på 95 slag kan alltså ge olika handicapresultat beroende på hur svår banan anses vara.

Detta är ju egentligen samma sak som att man får fler slag på en svårare bana än på en lättare.

När det nya världshandicapsystemet infördes ville man också ta hänsyn till att en och samma bana kan ha olika svårighetsgrad på grund av väder, tillfälliga förändringar etc. Man införde då något som kallas PCC (Playing Conditions Calculation).

I normala fall (80-90 % av dagarna) blir PCC lika med 0, dvs det framräknade handicapresultatet påverkas inte av banans kondition.

Om banan spelas ovanligt lätt blir PCC -1. Det innebär att handicapresultatet ökar med ett slag.

Om å andra sidan spelförhållandena är svåra eller mycket svåra kan PCC- värdena +1, +2 eller +3 komma i fråga. Då kommer alltså handicapresultatet att minska med 1-3 slag.

Allt detta behöver vi spelare inte bry oss om för allt sker automatiskt. Det kan ändå vara bra att ha ett hum om vad som sker bakom kulisserna.

PCC var tillfälligt i bruk under våren 2020 och togs sedan bort. Nu återinför man dock denna funktion kommande säsong och den tas i bruk från den 12 januari.

Hur beräknas då PCC?
Alla registrerade tävlings- och sällskapsronder under en dag analyseras. I normala fall blir PCC lika med noll, men om många spelare har ovanligt bra eller ovanligt dåliga resultat kan det bli ett annat värde enligt ovan.

Beräkningen sker under natten och det innebär att den som registrerar sin rond samma dag som den spelats kan råka ut för att handicapresultatet blir justerat efterföljande dag.
Det kan då inträffa att man i vanlig ordning får ett mail efter att ronden registrerats på speldagen och dagen efter kommer ett korrigerande mail. Detta sker dock bara om spelarens exakta handicap blir förändrad till följd av PCC-beräkningen (dvs att det handlar om någon av de 8 bästa ronderna).

Du ser PCC-värdet för alla dina registrerade handicapronder i Min Golf. Gå in på Handicap och klicka på en rond för att se PCC-värdet, se exempel

Med förhoppning om att denna redogörelse inte var alltför jobbig att ta sig igenom önskar Handicapkommittén alla Gott Nytt Golfår!